NEZAPOMÍNEJTE NA SVÉ SNY

Je před Vámi nebo Vašimi dětmi otázka, kterou školu vybrat? Ať už se jedná o základní, střední nebo vysokou? Při výběru nezapomeňte na to, čím jste chtěli být jako malí.

Každý z nás v dětství sní, čím v dospělosti bude.

Jak vypadá ideální město? Budou ho tvořit princezny, piloti, milionáři, archeologové, zpěvačky nebo popeláři?

Zajímalo nás, o čem jsme snili jako malí. Proto jsme se rozhodli se Vás zeptat, jaké bylo to Vaše vysněné povolání. Zároveň nás ale zajímalo, jaká je představa ideálního povolání. Pojďme se rovnou podívat, jak to dopadlo. Na vysněné povolání jsme se ptali celkem 1 463 lidí, z čehož bylo 64 % žen.

U žen jednoznačně vévodí princezny a zpěvačky. Ženy ve věku nad 40 let si jako malé přály být princezny. Zpěvačky chtěly být dívky a ženy ve věku 25 až 40 let.

U mužů je škála vysněných povolání poněkud rozmanitější.

Ptali jsme se i mužů nad 50 let a mezi jejich vysněné povolání patřil popelář, opravář a zedník. Ve věkové skupině 25 až 50 let převládal kosmonaut a pilot.

Ze všech odpovědí jsme tak mohli sestavit žebříček nejčastějších vysněných povolání.

Z celkového počtu odpovědí se nejčastěji objevovalo povolání učitel. V těsné blízkosti pak následoval veterinář. Třetí příčku v pomyslném žebříčku obsadil pilot. Nescházelo ani přání stát se hercem, ale také doktorem. Naopak k nejméně preferovaným povolání patří kuchařka, maminka, kominík a astronom.

Zajímala nás také otázka, jaké je z vašeho pohledu ideální povolání.

Odpovědi se opět lišily v jednotlivých věkových kategoriích. Z pohledu věkové skupiny 40 let a více je ideálním povoláním rentiér. Oproti tomu z pohledu respondentů ve věku 25 až 40 let převládala pozice ajťáka.