NAPSALI O NÁS V ZÁŘÍ

Vybrali jsme pro vás nejzajímavější mediální výstupy, které byly uveřejněny v domácím tisku.

Mzda a životní úroveň: jak si žijeme ve srovnání s ostatními státy

Finance.idnes

Průměrná mzda v České republice je nyní 27 tisíc korun. Co si za takové peníze koupíme? Jaká je naše životní úroveň ve srovnání s ostatními státy světa?


„Porovnávat životní úroveň pouze podle průměrné mzdy ale nelze. Pokud se člověk rozhodne odejít za lepším platem do zahraničí, musí počítat s tím, že bude za služby a zboží platit víc než v Česku. Některé země severní a západní Evropy patří mezi nejdražší státy světa. Například průměrná čistá mzda ve Švýcarsku patří k nejvyšším na světě, zároveň výdaje na domácnost, jídlo nebo zábavu a v neposlední řadě na bydlení jsou také jedny z nejvyšších,“ upozorňuje Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka společnosti AC Jobs.

 

Průzkum: Češi odcházejí do zahraničí nejčastěji kvůli vyšší mzdě

Denik.cz

Nejčastějším důvodem, proč Češi chtějí změnit zaměstnání nebo se za prací vydat do zahraničí, je výše platu.

Průměrná mzda v ČR v letošním prvním čtvrtletí podle Českého statistického úřadu dosáhla 26.480 Kč. V Německu je to zhruba čtyřikrát tolik. "Životní náklady Němců ale čtyřnásobku nedosahují - za nájem se tu platí zhruba dvojnásobek a služby ani zboží čtyřikrát dražší než v České republice nejsou. Řada zboží je v Německu dokonce levnější," uvedla výkonná ředitelka AC Jobs Olga Hyklová.

Česko patří mezi nejlevnější země

Novinky.cz

Švýcarsko, Norsko, Dánsko nebo Island – to jsou nejdražší země světa. Česká republika patří naopak mezi nejlevnější a v porovnání 119 států obsadila 83. příčku.

„Podle loňského testu Potravinářské komory České republiky se pod stejnou značkou v Německu nakoupí dvě třetiny potravin levněji než v Česku. Výrazně levnější jsou bio potraviny. Zajímavé je, že i za produkty vyrobené u nás zaplatí naši sousedé méně, lacinější je například plzeňské pivo. Pokud se tedy člověk rozhodne za prací odejít do Německa, na konci měsíce by mu v peněžence mělo zůstat daleko víc peněz, než kdyby pracoval v České republice,“ vypočítává Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka společnosti AC Jobs.