Konica Minolta vyvíjí unikátní kamerový systém

Vývojové centrum vybírá 10 nejlepších odborníků na umělou inteligenci.

Zvýšení bezpečnosti práce, usnadnění kontroly kazové eliminace zmetkové výroby a řešení svízelné situace na tuzemském trhu práce. To jsou tři klíčové přínosy nového kamerového systému, který se aktuálně dokončuje ve výzkumném a vývojovém centru společnosti Konica Minolta v Brně. Nová platforma bude představena trhu na konci letošního léta.

„Ve výrobních podnicích kamerové systémy fungují mnoho let, ale nejsou často plně využity. Jejich použití spočívá primárně v zajištění bezpečnosti práce a kontroly chování či pohybu zaměstnanců po pracovišti. V případě problémů se zpětně hledá v záznamu materiál pro zjištění příčiny,“ popsal aktuální stav Pavel Čurda, generální ředitel českého zastoupení Konica Minolta. „Chceme dát kamerám nový smysl a zvýšit uživatelský přínos. Umíme analyzovat obraz v reálném čase. Dokážeme například detekovat nebezpečné situace pro zaměstnance, zároveň ale i nedodržení pracovního postupu nebo detekci kazové výroby. Současný stav nedostatku pracovních sil může být řešen právě za pomoci nasazení těchto systémů a zvýšením úrovně automatizace v podniku. A to i v případě činností, které typicky dělal člověk – například právě kontrola kvality,“ nastínil funkce nového systému Pavel Čurda.

Celou výrobní linku tak bude řídit nový software. Kamerový systém se přes místní síť spojí se strojem, linku zastaví a vadný produkt nechá odstranit. Systém je schopen pracovat sedm dní v týdnu 24 hodin denně a plně nahradí nutnost kontroly kvality zaměstnanci. Jde tedy o mzdovou úsporu pracovních sil, dnes často zastoupených agenturními zaměstnanci. Ze zkušenosti prvních pilotních instalací je už dnes prokázáno, že chybovost poklesla ke dvěma procentům.

Kamerový systém bude samozřejmě bezvýhradně sociálně zodpovědný. Záznam lze díky unikátní technologii Mobotix vyhodnocovat přímo v kameře a ten se jako původní celek nikde neukládá. Dále pracuje pouze s anonymizovanými daty, která nejsou ve zbytku systému jakkoli zneužitelná. To je výhoda z hlediska dodržení vyšší míry ochrany osobních a biometrických dat. Konica Minolta tak v Česku vyvíjí produktovou platformu, která dodávku jednotlivých zákaznických řešení zrychlí a zlevní. Jde o velmi rychlý start produktu. Každý kvartál se bude verze upravovat na základě zpětné vazby zákazníků a jejich potřeb. Dnes už podle Čurdy neplatí, že se něco delší dobu vyvíjí a trh se na produkt adaptuje. Moderní výzkum je řízen přímou interakcí se zákazníky a co nejrychlejším testováním na trhu. Laboratoř tak dnes například není pouze technickým týmem, ale také týmem řešícím obchodní aspekt technologií.

Japonská Konica Minolta založila své vývojové centrum v Česku před pěti lety. To v tuto chvíli zaměstnává 170 odborníků na informační technologie. „V tuto chvíli vybíráme finálních deset senior odborníků na umělou inteligenci – od vývojářů přes testery až po archiváře, kteří umějí zpracovávat videosignály. Nemůžeme slevit z nároků, nemůžeme jít cestou studentských stáží, praxe minimálně tři roky je absolutní podmínkou stejně jako znalost technologie počítačového vidění,“ popsala nároky na výběr pro exkluzivní práci Olga Hyklová, majitelka personální agentury Advantage Consulting. Společnost navíc garantuje během procesu vývoje i výroby jasný důraz na ekologii.

Je zřejmé, že Česko už není jen montovnou Evropy. „Konica Minolta si vybrala Česko z mnoha důvodů. Máme velmi kvalitní technické vzdělání, disponujeme stabilním spojením na německý průmysl. Jsme v plánování a operativě velmi precizní, ale máme i vysokou míru kreativity. Pokud proces nefunguje, dokážeme najít jiné řešení. Jsme schopní věci rychle měnit a přizpůsobovat se. To je něco, co japonská organizace oceňuje na místní kultuře,“ shrnul Pavel Čurda, generální ředitel tuzemského zastoupení Konica Minolta.