STÁLE VÍCE ČESKÝCH ZAMĚSTNAVATELŮ OBJEVUJE KOUZLO PRACUJÍCÍCH MATEK

Česko se dlouhodobě umisťuje na předních příčkách z pohledu délky mateřské dovolené. Kromě finanční podpory v podobě mateřské ženy dostávají i rodičovský příspěvek, přičemž doba čtyř let, po kterou ho lze čerpat, patří k nejdelším v Evropě. To spolu s omezenou nabídkou částečných úvazků vede k tomu, že matky s dětmi zůstávají doma velice dlouho a návrat zpět do práce bývá obtížný.

„Moje žena je podnikatelka a majitelka společnosti, ve které zaměstnává více než sto zaměstnanců, proto od začátku chtěla skloubit práci i mateřství. Péči o našeho syna jsme si rozdělili. Jsem zastáncem názoru, že když jsou šťastní oba rodiče, je šťastné i dítě. Nedovedu si ani představit, že by byla manželka několik let doma. Takhle je pro mě stále atraktivní, máme si pořád o čem povídat a naše komunikace se netočí jenom kolem syna, byť je to stále stěžejní téma,“ usmál se Petr Hykel, Senior IT Recruiter v Advantage Consulting.

Ženy, které se rozhodnou zůstat doma, často během mateřské zjistí, že by se rády do práce vrátily, ať už kvůli vyšším příjmům, kolektivu nebo možnosti na chvíli „vypnout“ od péče o potomka. V Česku je však nabídka částečných úvazků velmi omezená, a tak většinou stojí před volbou buď, anebo. Vrátit se na plný úvazek do práce po třech či šesti měsících bývá obvykle bez problémů. Pokud se však žena chce vrátit později, je možné, že její místo již bude obsazeno.

„Jedná-li se o manažerku nebo ženu pracující v oborech vyžadujících speciální znalosti a sledování trendů, je velmi těžké se po delší době vrátit na stejnou pozici. Bývalý tým totiž už dávno neexistuje a lidé, kteří byli pod ní, jsou často o pozici či dvě výše. Musí tedy začínat zase od začátku a vybudovat si nový tým. Navíc povolání, jako je právník, účetní či nějaký IT specialista, znamenají neustálé sebevzdělávání a praxe je zde nezbytná, ať je žena na mateřské či nikoliv,“ popsala Martina Látalová, obchodní ředitelka společnosti Advantage Consulting.

Zůstat doma co nejdéle často radí spíše ženy ze starší generace, které neměly možnost být na mateřské dovolené delší dobu. Svým dcerám tedy doporučují opak, aby pak nelitovaly, že se dětem věnovaly málo. „Manželé či partneři pracujících maminek obvykle nic nenamítají, naopak jsou rádi, když je jejich žena spokojená. S výčitkami, že není dobrá matka, se žena paradoxně setkává u jiných matek, spíše starších žen a někdy i vrstevnic, které si nedokázaly zařídit život podle svých představ a pracujícím maminkám s podporou manželů tak trochu závidí,“ řekla Dominika Kôrová, Team Leader v Advantage Consulting.

Ženy na mateřské mohou zastoupit také muži, v Česku to však není příliš obvyklé. O tuto formu mateřské si za první čtvrtletí letošního roku požádalo pouhých dvě stě otců. Pokud však „mateřskou“ dovolenou vyzkouší, je to pro ně zpravidla obohacující: „Díky flexibilnímu režimu v práci se můžu zapojit do výchovy, což je pro dítě důležité, protože potřebuje oba rodiče. Vím, že to trvá jen pár let, takže se synovi věnuji, vozím ho na kroužky, sportuji s ním, starám se o něj rovnoměrně s manželkou. Každý den vidím velké pokroky a vím, že se to jednou zúročí,“ popsal Petr Hykel.

Kompromisním řešením je průběžné zapojování ženy během mateřské. Pro zaměstnavatele je výhodné si maminku udržet a připravit jí adekvátní podmínky pro návrat. „Ženy, které mají flexibilní režim, si toho velice váží a vrátí vám to svou výkonností a loajalitou. Například naše ředitelka divize IT má doma roční dítě, do práce dochází podle potřeby a přitom podává jedny z nejlepších výkonů napříč celou agenturou. Její úspěch a motivace tkví v tom, že zná hodnotu času a dokáže pracovní dobu využít na maximum. Zaměstnavatelům doporučuji, aby se s maminkami pokusili najít společnou cestu, budou totiž mile překvapeni,“ řekla Martina Látalová.

Sebevzdělávání, dokončení školy, docházení do firmy na vzdělávací kurzy, setkávání se s kolegy, účast na firemních akcích, to vše se doporučuje ženám, které se rozhodly zůstat doma s dítětem. „Je velký rozdíl, když máme na pohovoru maminku, která byla pět let doma s jedním dítětem a ten čas strávila jenom péčí o něj, nebo maminku, která si k mateřské vymyslela menší podnikání v podobě bazaru oblečení, šití hraček, případně si dokončila školu nebo vystudovala další obor. U ní vidíme, že je aktivní a že pro ni nebude takový skok vrátit se zpět do práce a odvádět pracovní výkon jako dřív,“ popsala Martina Látalová.

Ženy v Česku navíc často dělají zbytečnou chybu během pracovních pohovorů. Na otázky týkající se mateřství odpovídají konfrontačně: že zaměstnavatel nemá právo se na nic ptát. „Ve skutečnosti je to tak, že zaměstnavatel by si s danou maminkou jen rád promluvil o tom, jaké má potřeby a jak by se jí mohl přizpůsobit, co se týče pracovního režimu. Nejlepší je, pokud o dětech začne maminka mluvit sama a má jasnou představu, jak vyřešit nemoc dětí nebo vyzvedávání ze školky. Je to signál, že nepotřebuje nic skrývat, jedná férově a zaměstnavatel se nemusí bát ji přijmout, ba naopak, z mé zkušenosti takovým maminkám zaměstnavatel vychází vstříc,“ uzavřela Dominika Kôrová.