Letní brigády: nabídka je pestrá, množí se však podvodníci

Období letních brigád je v plném proudu, ne všichni zájemci o letní přivýdělek ale měli při hledání práce štěstí. Množí se případy, kdy prázdninoví pracovníci naletěli podvodníkům.

Díky nízké nezaměstnanosti a nedostatku pracovních sil je letošní nabídka brigád opravdu pestrá. Některé firmy shánějí výpomoc ještě nyní a nabízejí nadstandardní výdělky. Ne vždy mají ale zájemci o krátkodobou práci štěstí. Přibývá případů, kdy naletí podvodníkům a místo výdělku naopak prodělají. „Podvodníci zpravidla nabízejí práci v zahraničí, která je spojena s prvotními náklady na straně člověka, který brigádu hledá, přičemž zprostředkování práce i brigád je v České republice standardně zdarma.“ varovala Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka personální agentury Advantage Consulting.

Terčem podvodníků se stala i jedna z největších personálních agentur v Česku Advantage Consulting. Podvodník jejím jménem nabízí lukrativní brigády v zahraničí. „Desítky lidí pravděpodobně naletěly podvodníkovi, který nabízel letní brigády v zahraničí. Scénář byl vždy stejný, vybral zálohu ve výši několika tisíc korun, a pak už nebyl k sehnání. Zaštiťuje se při tom jménem naší personální agentury. Ta ale nemá s tímto člověkem nic společného. Denně přijímáme několik telefonátů nespokojených lidí, kteří se stali obětí podvodníka a obracejí se na nás s prosbou o pomoc. Naše agentura jim přitom pomoci nemůže, protože s těmito nabídkami na oko výhodných brigád v zahraničí nemá nic společného. Na jedné straně jsou tak podvedení lidé, na straně druhé poškozené jméno naší agentury. Případem už se zabývá Policie České republiky,“ řekla Olga Hyklová.

Odolat vysokému ohodnocení a lákavým pracovním podmínkám není často snadné. Důkladný výběr zprostředkovatele brigády, ale může lidi před podvodníky ochránit. Jednoduchou radou, jak nenaletět je, důkladně si prověřit zprostředkovatele brigády. Většina informací je patrná z webu agentury, například naše agentura zahraniční brigády vůbec v nabídce nemá. Podezřelý může být také neúměrně vysoký výdělek nebo požadavek na zaslání vysoké zálohy nebo vstupního poplatku. Vždy je třeba pamatovat na to, že i například týdenní brigáda musí být podložena smluvně. Rovněž je potřeba si dát pozor na poskytování osobních údajů, v žádném případě neposílejte poštou kopie osobních dokumentů.