JAK NA MOTIVAČNÍ DOPIS

5+1 tipů, jak na motivační dopis: Buďte upřímní a dobře naladění, myslete i „mezi řádky” Řadu firem dnes samotným životopisem, ač vyšperkovaným, už příliš neoslovíte. Aby vás personalisté a budoucí šéfové poznali blíže, žádají si často motivační dopis. Ten však mnoho uchazečů podceňuje a odbývá ho několika obecnými řádkami, které nic neříkají. Pokud si však dáte záležet, úsilí se obvykle vyplatí. Podoba i obsah motivačního dopisu o vás totiž vypovídá více, než si myslíte.

Tip č. 1: Vysvětlujte jasně a stručně

 

Než se pustíte do psaní dopisu, promyslete si, proč se vlastně na danou pozici hlásíte. Až si toto ujasníte, formulujte si jasně obsah informací, které chcete předat druhé straně tak, aby je správně pochopila. Přestože máte možná hodně co říci, buďte struční. Personalistům běžně přichází stovky motivačních dopisů a nikdo nechce číst sáhodlouhé traktáty. Stručnější dopis má větší šanci, že ho personalista dočte až do posledního písmene.

 

Tip č. 2: Buďte upřímní

 

Při ucházení se o novou práci se nevyplatí lhát. Buď se na to přijde už při pohovoru, v horším případě pak poté, co vás zaměstnají. Neslibujte zaměstnavateli to, co nemůžete nebo neumíte splnit. Pokud máte s danou pozicí jen malé zkušenosti, přiznejte to. Jestliže vás daná firma zaujala něčím netradičním, pochlubte se. Firmy umí číst mezi řádky a upřímnosti si na svých zaměstnancích cení.

 

Tip č. 3: Dodržujte formu a strukturu

 

Na první pohled se může zdát, že napsat pár řádků není taková věda. I motivační dopis však má svou ideální formu, které byste se měli držet. A pokud nevíte, jakou strukturu zvolit, vzorů je na internetu celá řada, případně vám s ní rádi poradíme.

 

Tip č. 4: Dejte pozor na jazyk

 

Styl, kterým dopis napíšete, mluví za vás. Zvlášť pokud se hlásíte na administrativní či manažerskou pozici, kde je perfektní čeština a vhodná rétorika nutností. Můžete být sice skvělí řečníci a více si věřit na osobním pohovoru, pamatujte však na to, že musíte zaujmout již psaným slovem. Pokud psaní není vaší silnou stránkou, nezdráhejte se požádat blízké či přátele o zpětnou vazbu, jak na ně váš dopis působí.

 

Tip č. 5: Buďte pozitivní

 

Každý chce mít ve svém pracovním týmu příjemně naladěné a přátelské kolegy. I váš budoucí šéf s největší pravděpodobností takové hledá a vybírá. Nalaďte proto do pozitivního tónu i motivační dopis. A nemusí to rovnou znamenat, že text doplníte smajlíky či kytičkami. Stačí věty formulovat kladně, vyhýbat se negativním výrazům a druhou stranu ujistit, že se těšíte na osobní setkání. Vždyť sama motivace je ve své podstatě pozitivní pocit, který vás žene do nové práce.

 

 +1 tip na závěr: Nekopírujte životopis

 

Motivační dopis by o vás měl povyprávět zajímavé informace, které personalista nenajde v životopisu. Není potřeba zmiňovat, že už deset let pracujete v reklamě nebo že jste absolvovali ekonomickou fakultu. To si personalista může přečíst v CV. Motivační dopis vám dává prostor ukázat se v novém světle, přiblížit svou osobnost a sdělit důvody, pro které vás láká oslovit danou firmu.