VYŠPERKUJTE SVŮJ ŽIVOTOPIS

Rozhodli jste se změnit místo či se poohlížíte po novém, stabilnějším zaměstnání? První dojem z životopisu je důležitý. Rozhodne o tom, zda se posunete dál, k osobnímu pohovoru, nebo skončíte ve virtuálním koši.

V dnešní době nemá žádný personalista čas na pročítání velkého množství informací. Méně je „někdy“ více, nepište slohové práce, rozmyslete si předem, co chcete v životopise vypíchnout. Je dobré mít životopis na jednu, maximálně dvě stránky.

Strukturujte

Pište přehledně, strukturovaně, věcně a nejlépe v odrážkách. Ke každému zaměstnání by mělo stačit maximálně 5 odrážek. Znalosti řaďte podle důležitosti pro danou pozici, ale chronologicky.

Co nesmí chybět

Osobní a kontaktní údaje:

Titul, jméno, příjmení

Kontaktní údaje

Telefon – pozor na překlepy!

Email – pozor na serióznost

 

Co nemusíte uvádět:

Datum narození

Bydliště

Rodinný stav

Národnost

Počet dětí

 

Pracovní zkušenosti, znalosti

Řaďte chronologicky, od nejaktuálnějšího po nejstarší. Znalosti řaďte podle důležitosti pro danou pozici. Uvádějte název zaměstnavatele, rok nástupu, popis pracovní náplně. Pokud jste absolvent, který nemá zkušenosti v oboru, uvádějte brigády při škole, aby měl personalista představu, že jste získal pracovní návyky. Zmiňte také absolvované jazykové, odborné i osobnostní kurzy a uveďte nabyté znalosti.

Uvádějte výsledky, co se vám povedly, ne úkoly a zodpovědnosti. Nepoužívejte obecné pojmy, ale buďte konkrétní. Například – organizační dovednosti nahraďte větou – Organizuji dvakrát ročně firemní teambuilding pro 150 lidí.

Gramatika je základ

Pozor na pravopis. Překlepy a chyby nepůsobí v CV moc reprezentativně. Doporučujeme nechat životopis někoho přečíst.

 

Kreativitě se meze nekladou

Kreativnějším pojetím životopisu na sebe ihned strhnete pozornost, odvážnější mohou využít Canvu, online program, který je určený pro tvorbu neokoukaných dokumentů. Pozor ovšem, zapomeňte na šílené barevné kreace. I zde platí, že méně je někdy více.

 

Fotka reprezentuje

Životopis je dobré doplnit vhodnou fotografií.  Životopisy s fotkou mají mnohem větší šanci pro postup do druhého kola. Fotku vyberte takovou, která vás bude reprezentovat, nevhodné jsou vyřezané z večírků, dovolených a žádná „selfíčka“ či výtahovky.

 

Variace jsou potřeba

Nikdy nemějte zpracované jedno CV. Vždy upravte na míru pozice, o kterou se ucházíte. Použijte terminologii, která odpovídá popisu pozice, personalista se tak bude lépe orientovat a budete mu bližší. V CV šikovně vypíchnete zkušenosti, které se na danou pozici nejvíce hodí. Neznamená to ale, že budete lhát nebo si přibarvovat informace. Životopis musí obsahovat pravdivé informace.

 

Plusové body

Nezapomeňte si upravit profil na LinkedIn tak, aby odpovídal vašemu aktuálnímu CV. Personalisté si na této profesionální síti ověřují informace, zvyšujete si tak své šance být vidět v dobrém světle.

 

Napsat poutavé CV sice není hračka, ale pokud si na něm dáte záležet, můžete se těšit na odměnu v podobě vysněné práce.