Nedostatek IT specialistů dramaticky roste

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí klesla v srpnu nezaměstnanost na čtyři procenta. Trvalé snižování nezaměstnanosti působí firmám čím dál větší potíže při hledání nových zaměstnanců. Pracovní síly chybí v Česku napříč téměř všemi obory. Kritický nedostatek zaměstnanců hlásí dopravci a zdravotnická zařízení. IT specialistů by se v Česku uživilo třikrát tolik.

S nedostatkem zdravotníků se Česko potýká dlouhodobě, kvůli klesající nezaměstnanosti se ale velmi rychle přidávají i další obory. „Za nedostatek zdravotnického personálu v Česku mohou především špatné platové podmínky a s tím související zvětšující se počet odcházejících zdravotníků za prací do zahraničí. Například v roce 2015 odešlo pracovat do cizí země 559 lékařů, podle České zdravotnické komory chybělo vloni v Česku kolem 3,5 tisíce zdravotníků. Se stejným problémem se potýkají i další obory. Za prací do zahraničí odcházejí ve velkém řidiči i dělnické profese. Problém s nedostatkem pracovních sil mají i obory informačních technologií,“ shrnula Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka společnosti AC JOBS.

Není výjimkou, že IT specialisty firmy hledají už na středních školách. „Na kvalitním odborníkovi v IT je dnes závislá každá prosperující firma. Zatímco před dvěma lety převyšovala poptávka firem nabídku pracovníků dvojnásobně, v současnosti už je vyšší trojnásobně a propast se stále prohlubuje. Ročně naši školu osloví stovky firem, převážně s koncem školního roku loví čerstvé maturanty na HPP a pokročilé studenty na brigádnické pozice. Kromě IT dovedností po studentech vyžadují schopnost komunikovat a jazykovou vybavenost,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT).